Europa se confruntă cu o nouă amenințare ca urmare a pandemiei de coronavirus: o posibilp nouă bulă imobiliară. Deși specialiștii din piața imobiliară au presupus că prețurile locuințelor vor rămâne stabile sau chiar vor scădea în timpul pandemiei, acest lucru nu s-a întâmplat, scrie Politico.
De exemplu, înainte, în Stockholm, cu cât te îndepărtai de centrul orașului, cu atât casele deveneau mai ieftine. Dar acest lucru s-a schimbat. Săptămâna trecută, două proprietăți din anii 1930 din suburbia Södra Ängby, au fost listate pentru 1,4 milioane de euro fiecare. În Hässelby, la marginea nord-vestică a orașului, o casă cu vedere la lac a fost listată la 1,5 milioane de euro.
Prețurile medii ale proprietăților în Suedia au crescut cu 19% în ultimele 12 luni, potrivit unui raport recent. Scumpirea este mai accentuată pentru case decât pentru apartamente – 23 la sută față de 12 la sută. Pandemia a determinat creșterea prețurilor medii pe o serie de piețe imobiliare, mai ales în părți din Europa Centrală și de Nord, arată datele.
În Olanda, prețurile au crescut cu 15% în ultimul an, în timp ce în Austria creșterea a fost de 12%. În Germania, prețurile au crescut cu 11%, iar în Marea Britanie, cu 10%.
Banca elvețiană UBS a evidențiat orașele München, Frankfurt, Paris și Amsterdam ca fiind expuse riscului de bule pe piața imobiliară, iar Stockholm și Londra par a fi supraevaluate.
„Au existat evoluții surprinzătoare în ceea ce privește prețurile locuințelor din ultimele 12-15 luni. Nu am experimentat o pandemie în timpurile moderne, așa că nu am știut cum va merge și acum putem vedea că prețurile cresc nu doar în Suedia, ci în multe țări similare, cum ar fi Franța și Marea Britanie și așa mai departe”, a spus Cecilia Skingsley, viceguvernator al băncii centrale suedeze, Riksbank.
„Creșterea prețurilor locuințelor rămâne dinamică, dar riscurile unei corecții a prețurilor rămân ridicate”, a declarat reprezentanții Băncii Centrale Europene.