Lucrătorii de la Drumurile Naţionale din Gorj nu mai fac faţă cantităţilor mari de deşeuri care sunt aruncate în parcările de pe marginea şoselelor, unde sunt amplasate coşuri şi containere, informează Adevărul.
Acestea sunt umplute cu deşeuri menajere într-un timp foarte scurt, iar parcările devin adevărate focare de infecţie. Lucrătorii de la Secţia Drumurilor Naţionale din Târgu Jiu vin chiar de două ori pe săptămână să ridice deşeurile aflate în parcări, însă tot nu este suficient.
„În multe parcări, cei care aruncă îşi aduc gunoiul în saci de acasă. Probabil că oamenii nu au încheiate contracte pentru colectarea deşeurilor şi din acest motiv aduc gunoiul în parcări. În zonele turistice, aduc deşeurile din cabane, cum ar fi Rânca, Tismana sau Runcu. Cele mai mari probleme sunt în zona Cărbuneşti Sat, Tismana şi Defileul Jiului“, a declarat Cristi Tudor, responsabilul de relaţia cu mass-media din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.
El arată că probleme cu deşeurile din parcările drumurilor naţionale sunt întâlnite în toate judeţele din Oltenia. Containerele de gunoi amplasate în parcări sunt destinate participanţilor la trafic.
DRDP Craiova organizează în această perioadă o licitaţie pentru ridicarea deşeurile reciclabile din parcările de pe drumurile naţionale.
O tonă de deșeuri lăsate de șoferii de pe Valea Oltului se strâng în fiecare săptămână, iar poliția nu a dat nicio amendă în 2022
În multe zile, în parcările de pe Valea Oltului coșurile de gunoi dau pe dinafară, iar pe șosea, acolo unde se formează cozi în urma lucrărilor la drum se strâng grămezi de gunoaie, fiind momentul în care, din plictiseală, șoferii își fac curat în mașină. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov (DRDP) susținea în urmă cu o lună că într-o săptămână, angajații de la Districtul Șelimbăr strâng de pe Valea Oltului aproximativ o tonă de gunoaie și că nu mai fac față, cerând ajutor poliției și administrațiilor locale.
„Colegii noștri de la Districtul Șelimbăr, din cadrul Secției de Drumuri Naționale Sibiu, adună în fiecare lună aproximativ o tonă de deșeuri de pe tronsonul administrat de DRDP Brașov pe DN7. Adesea gunoiul de pe marginea drumului provine chiar din gospodăriile din apropierea drumului. Astfel, suntem nevoiți să strângem și deșeuri care nu ar avea ce să caute acolo, cum ar fi: electrocasnice vechi, mobilier sau deșeuri din materiale de construcții”, susține directorul DRDP Brașov, Alexandru Duțu.